Cyperská vláda chce predať časť zlata v priebehu pár mesiacov

17.04.2013 Celý región

Nikózia 17. apríla (TASR) - Cyperská vláda plánuje predať časť zlatých rezerv v priebehu nasledujúcich mesiacov.
Najskôr ho však musí schváliť centrálna banka. Uviedol to dnes minister financií Haris Georgiadis, ktorého cituje agentúra Bloomberg. Minister spresnil, že detaily plánovanej akcie musí pripraviť predstavenstvo banky.
Cyperský prezident Nikos Anastasiadis sa snaží "odblokovať" záchranný úver pre ostrovný štát, ktorému eurozóna a Medzinárodný menový fond schválili pôžičku vo výške 10 miliárd eur. Ak chce však Cyprus dostať prvú splátku, musí veriteľom predložiť návrh opatrení, ktoré mu prinesú ďalších 11 miliárd eur. Vláda už oznámila, že zdaní bankové vklady nad 100.000 eur, sprivatizuje štátny majetok, zvýši dane a zredukuje svoje náklady aj počet zamestnancov vo verejnom sektore.
Minulý týždeň Cyprus veriteľov informoval, že chce predať časť zlatých rezerv v hodnote zhruba 400 miliónov eur. Cyperská centrálna banka však na to reagovala vyhlásením, že o žiadnom predaji zlata neuvažuje. Guvernér banky Panikos Demetriadis kabinet upozornil, že nemá právo predávať zlato bez vedomia banky. Médiám naznačil, že vláda ho so svojimi plánmi neoboznámila.
Podľa odhadov centrálna banka spravuje zhruba 13,9 metrických ton zlata. Minister financií guvernéra promptne ubezpečil, že kabinet rešpektuje nezávislosť centrálnej banky a chce s ňou "efektívne" spolupracovať. Pripomenul však, že Cyprus musí nájsť spôsob, ako sa dostať z ťažkostí a zohnať potrebné financie. Jednou z možností je aj predaj zlata.
 

Vyberte región